Vstávej semínko, holala!

Několik základních pojmů pro začínající balkonové zahradníky
JEDNOLETKA (LETNIČKA) | rostlina, která
prodělá všechna vývojová stádia, tedy růst, kvetení
i tvorbu plodu v jednom roce. Pak odumírá.
DVOULETKA | rostlina, které v jednom roce
vytvoří vegetativní orgány, na zimu je stáhne a v
následujícím roce vykvete, plodí a odumírá.
TRVALKA (PERENA) | víceletá rostlina, která
za svůj život několikrát kvete a několikrát na ní
uzrávají semena. Zimu přežívají jen zásobní
podzemní orgány, na jaře pak stejná rostlina
znovu vyraší a opakuje svůj vegetační cyklus.
Některé víceleté rostliny v našich podmínkách
pěstujeme jako letničky.
OSLUNĚNÍ | jak poznat, jaký typ stanoviště
nabízí můj balkon nebo okenní parapet:
plné slunce | více jak 6 hodin
polostín | 6–4,5 hodiny
částečný stín | 4,5–3 hodiny
plný stín | méně jak 3 hodiny
PIKÝROVÁNÍ (PŘEPICHOVÁNÍ) | přesazování
rostlinek, které předpěstováváte ze semínek doma
na okně. Přepichují se sazeničky, které mají už
alespoň dva pravé lístky (první dva lístky, takzvané
děložní, se jako pravé nepočítají).
MULČ | „přikrývka půdy“, která udržuje vlhkost
a teplotu a zabraňuje růstu nežádoucích plevelů.
U rostlin v nádobách navíc hezky vypadá. Čím
v nádobách mulčovat? Nejlépe drobnými kamínky
(hezky vypadají, nemusí se obnovovat), slámou
(vhodná pro jahody) nebo nepotištěným papírem
(pozor, tiskařská barviva mohou obsahovat zdraví
škodlivé látky).
KOMPOST | hromada organického materiálu,
většinou odpadu ze zahrady a kuchyně, postupně
se rozkládající na živiny, kterými pak můžete
krmit své rostliny. Pro zahradníky ve městě je
kompostování většinou nedostupné, ale máte-li více
místa, můžou vám s výrobou kompostu pomoct
žížaly.
MRAZUVZDORNOST | mrazuvzdorná rostlina
přežije sice často i velmi silný mráz, ale jen tehdy,
není-li ve vlhkém prostředí. Naši zimu plnou sněhu
a deště tedy většinou nezvládne a zahyne.
ZIMOVZDORNOST | zimovzdorná rostlina
v našich podmínkách ve vlhké zimě venku bez
problémů přezimuje.
BYLINKY ZE SUPERMARKETU
Každý z nás si už někdy koupil v supermarketu zelené bylinky
a nemuselo to být nutně jenom v lednu nebo v únoru. Pokud jste
se je pokusili navíc použít pro dlouhodobější pěstování, brzy jste
zřejmě zjistili, že to nebude tak snadné.
Rostlina, kterou si koupíme v plastovém obalu s dírami, je většinou vypěstovaná
ve skleníku a „načasovaná“ tak, aby zvládla přepravu a několikadenní pobyt
v obchodním regále pod umělým osvětlením a mnohdy i bez pravidelného zalévání.
Tyto bylinky jsou v podstatě určeny k jednorázovému použití, neznamená to ovšem,
že nemůžou přežít delší dobu. Co je třeba udělat?
1 | pokud je zemina vysušená, namočte květináček se supermarketovou bylinkou na
pár minut do vody.
2 | přesaďte rostlinu do nového květináče, v případě středomořských bylinek do
lehké zeminy smíchané s pískem, dolů nezapomeňte nasypat drenážní vrstvu pro
lepší odtékání přebytečné vody při zálivce.
3 | doma je aklimatizujte, nejdříve je postavte k oknu, po pár dnech je přesuňte na
parapet nebo ven na balkon.
4 | zalévejte opatrně, rostliny nepřemokřujte, hrozí jim uhnití kořínků.
5 | pokud budete bylinky otrhávat a konzumovat, myslete na to, že je vždy potřeba
nechat několik lístků pro fotosyntézu, bez nich rostlina dál neporoste.
Rostliny jsou překvapivě vitální organismy a často přežijí i v naprosto nevhodných
podmínkách, za pokus to tedy určitě stojí, přestože ve většině případů choulostivé
rychlené bylinky po několika týdnech zahynou. Pokud se tedy pokus nepovede,
kupte si bylinky místo v supermarketu v nejbližším zahradnictví nebo si je sami
vypěstujte ze semínek.
Další články

Bájné zvíře Lacan konečně tak trochu i česky!

Chvála varhan
